Elmatek AB

Ingenjörsföretaget Elmatek

Historien om ELMATEK började redan 1976. Företaget startades av några motoringenjörer därför att det svenska järnvägsnätet behövde en växelmotor som fungerade i alla sorters miljö- och väderförhållanden som finns i vårt avlånga land. Växelmotorn måste fungera oavsett om den utsätts för +40 eller -60 grader, massiva vibrationer, mekanisk chock eller dränks i vatten. Motorn som togs fram blev en succé. Sedan dess har produktsortimenet vidareutvecklats och omfattar idag både DC och AC motorer samt generatorer.  Dessa motorer sitter idag i så gott som samtliga 11000 järnvägsväxlar som vi har i Sverige. Järnvägarna har uppgraderats och spårleverantörerna har bytts ut många gånger under åren, men våra motorer är fortfarande basen i växeldriven. Motorer byts ut och repareas, men de flesta av motorerna, även de vi producerade på 70 talet är fortfarande i bruk. Vi vet ännu inte vad vi kan räkna med för medellivslängd för dessa motorer. Vårt företag startades baserat på frontend teknologi och innovationer i kombination med fokus på maximal kvalite. Än idag, 40 år senare är detta basen för vår affärside.

Vi bygger fortfarande motorer för mycket speciella applikationskrav men vi har även använt vår kunskap och erfarenhet till att ta fram ett modulärt motorkoncept. Tack vare detta modulkoncept kan vi ta fram både AC/DC motorer och generatorer i intervallet 200W till 30kW efter kundens önskemål inom ett par veckor. Förutom motorteknik har vi även en avdelning som utvecklar kompletta kundanpassade motorbaserade elektromekaniska system.

Våra motorer finns i en mängd olika branscher och industriella applikationer. Här är några exempel:

-   Militärt                         Stridsflygplan, Ubåtar

-   Fordon                          Bogserbåtar, Frysbilar, Sandspridare

-   Industri                         Kabel tillverkning, Däckstillverkning

-   Energi                            Kärnkraftverk, Vattenkraftverk

-   Byggander                   Konstruktionsmaskiner som kan klara ökenhetta och sandstormar

-   Utbildning                    Labb för motoringenjörer

ELMATEK idag är ett elektromekaniskt företag som utvecklar och tillverkar kundanpassade motorer och elektromekaniska system. >Vi har idag 2 konstruktionsavdelningar.

Standard produkter

Vi skräddarsyr AC/DC motorer och generatorer med vårt unika motor-modulkoncept. Ge oss din kravlista och vi sätter ihop en motor/generator i enligt dina önskemål.

Kundanpassande produkter och elektromekaniska system

Högteknologiska motorer och/eller motordrivna elektromekaniska systemet. Vi gillar utmaningar. Inget är omöjligt.

ELMATEK AB är ett privatägt företag med huvudkontor, utvecklingsavdelning och verkstad i Södertälje. Vår verkstad omfattar allt ifrån högteknologiska CNC maskiner och svetslabb till manuell montering och ett labb för utveckling av elektriska styrsystem.